Kirjat,  Matkat

Sapattivuosi Pariisissa

Silmäilin HelMet-kirjastoverkon eli Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastojen kaikille valtakunnan lukijoille avointa lukuhaastetta ja päätin korkata kohdan 9 – itselleni vieraalla kielellä tai murteella kirjoitetun kirjan.

Valintani osui yhdysvaltalaiseen Eloisa Jamesiin, William Shakespeareen erikoistuneeseen kirjallisuuden professoriin, joka kirjoittaa myös täysiveristä viihdekirjallisuutta. Romanttisten romaanien sijaan tartuin hänen vuonna 2012 ilmestyneeseen teokseen Paris in Love. Muistelmiksi nimetty kirja kertoo sapattivuodesta, jonka James vietti perheineen Valon kaupungissa, la Ville lumière. Päätös muutosta syntyi, kun hän sai tietää sairastuneensa syöpään.

Kirja ei ole ummikkoamerikkalaisen pöllämystynyt hyppäys vanhalle mantereelle, vaan Eurooppa on tutkijalle entuudestaan tuttu kahden rakkauden, vanhan Williamin ja italialaisen aviomiehen, myötä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Pariisi pystyisi yllättämään häntä kerta toisensa jälkeen.

Eloisa James on alun perin kirjannut vaikutelmansa ja kertonut sapattivuoden kokemuksistaan ystävilleen Facebookissa. Osin siksi kirja on hyvin helppolukuinen, lyhyistä kappaleista koostuva matkaraportti, täynnä kiinnostavia yksityiskohtia ja humoristisia huomiota. Se myös sisältää lukuisia vinkkejä viihtyisistä kahviloista, ravintoloista, museoista, puodeista ja ei-niin-tutuista nähtävyyksistä, minkä vuoksi selasin rinnalla matkaopasta, jotta olisin pysynyt kartalla. Parhaat vinkit James on koonnut listaksi kirjan loppuun.

Vuosi Pariisissa ei ole vain kevyttä ja kuplivaa kaupunkivaellusta, vaan perheen vanhemmat työskentelevät projektiensa parissa ja lapset käyvät koulua. Kirja kasvaa kurkistukseksi kirjailijan arkeen ja työhön. Samalla se luotaa Eloisa Jamesin henkilökohtaista historiaa, kun hän puntaroi menneisyyttään ja tekemiään valintoja. Suosittelen kirjaa kaikille Pariisiin rakastuneille ja sinne pikaista tai pidempää pyrähdystä suunnitteleville, mutta varoitan: matkakuume roihahtaa liekkeihin.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!