Kirjat,  Museot,  Tampere

Kaupunki haltuun!

Palasin Tampereelle, synnyinkaupunkiini, puoli vuotta sitten. Kaikkiaan 33 vuotta kului maailmalla, pääosin Helsingissä, Porvoossa ja Hämeenlinnassa. Nyt olen päättänyt ottaa vanhan kotikaupunkini takaisin haltuun, ja sitä varten ryhdyin turistin lailla etsimään pätevää Tampere-opaskirjaa.

Kaupungin asemakaava on tietenkin pysynyt näin lyhyessä ajassa suht samana, ja vaikka rakennuskanta on jonkin verran uudistunut, keskustassa ja tutuissa kaupunginosissa suunnistaminen sujuu vaivatta selkäytimeen asti painautuneiden muistikuvien avulla. Mutta paljon on myös muuttunut, ja se tekee kaupungissa vaeltamisesta hauskaa.

Kaupungin monet kerrostumat

Tampereesta kertovan matkaoppaan hankkiminen ei ollutkaan niin helppoa. Suomalaisesta kirjakaupasta löytyi kyllä rivitolkulla muiden maiden ja kaupunkien oppaita, mutta Tampereesta kertovat kirjat keskittyivät historiaan. Samassa keskustan korttelissa, Raatihuoneen kivijalassa, sijaitsee Tampere-seuran myymälä, ja siellä tarjolla oli Punainen Tampere -opas, mutta ainoastaan englanninkielisenä versiona. Okei, historiaa tämäkin, mutta kiinnostava näkökulma!

Syyttäkää minua laiskuudesta, mutta halusin rakkaan rieväkyläni oppaan suomeksi. Siksi marssin kirjan kustantajan pakeille eli Työväenmuseo Werstaaseen, joka sijaitsee Finlaysonin historiallisella tehdasalueella, Väinö Linnan aukiolla. Ja vihdoin minua lykästi! Vuoden 2014 lopulla ilmestynyt opas liittyi museon näyttelyyn, jossa sukellettiin tehdas- ja työväenkaupungin ytimeen.

Luvassa Mansen aarteita

Olen erään työtehtäväni vuoksi perehtynyt viime kuukausina sisällissodan tapahtumiin, ja varmasti osin siksi ajatus perata kaupunkia punaisesta vinkkelistä tuntui hyvältä idealta. Aion vastedes blogata Kulttuuriluudassa yleisten kulttuuri- ja taidetapahtumien lisäksi Tampereelta löytämistäni ”aarteista” — henkilöistä, teoksista, museoista, kahviloista, arkkitehtuurin helmistä ja eri tavoin sykähdyttävistä paikoista ja maisemista. Uskon, että on kiehtovaa katsoa asioita, kun mukana kulkee opas, joka tarjoaa tietoa historiasta ja kaupungin eri kerrostumista. Täältä tullaan, Tampere!

Pispalan uittotunneli, 280 metriä betonista pituutta. Kuva © Eija Mäkinen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!