Lukuhaaste,  Musiikki

Mozart soikoon!

Kerroin edellisessä bloggauksessani aikomuksestani ottaa vanha kotikaupunkini Tampere haltuun ehdan turistin tavoin. Uuden vuoden kunniaksi tein myös toisen päätöksen. Ryhdyn kuuntelemaan päivittäin klassista musiikkia ja tutustun musiikkihistorian suuriin ja pieniin nimiin, noh, en nyt järjestelmällisesti mutta siinä mielessä systemaattisesti, että musiikin kuuntelun ohella yritän perehtyä säveltäjän ja muusikoiden elämään ja ajatuksiin.

Musiikki aktivoi aivoja

Pontimena moiselle päätökselle toimi kolme asiaa. Ensimmäinen niistä on varsin surullinen. Lähiomaiseni on sairastunut Alzheimerin tautiin, ja on ollut murheellista nähdä läheltä, miten muisti hapertuu ja maailma kaventuu. Se on kannustanut minua ottamaan selvää, miten voisin suojella omaa pääkoppaani, henkistä pääomaani ja muistojani.

Toinen syy nivoutuu edelliseen. Helsingin Sanomissa julkaistiin vuoden alussa toimittaja Riitta Koivurannan juttu pianoduo Pauli Karista ja Mari Männiköstä, jotka yhteistyössä Turun yliopistollisen keskussairaalan neurologian ylilääkäri, professori Seppo Soinilan kanssa pyrkivät selvittämään, miten musiikin kuuntelua voidaan käyttää potilaiden kuntouttamiseen ja aivojen aktivoimiseen. Tutkimuksessa hyödynnetään virtuaalitekniikkaa. Äärettömän kiinnostava juttu. Kannattaa lukea!

Musahaaste kannustaa löytöihin

Kolmannen syyn ja kannustimen tarjosi Helmet, tarkemmin sanoen pääkaupunkiseudun musiikkikirjastot, jotka ovat laatineet perinteisen lukuhaasteen rinnalle musiikkihaasteen.

Helmet-musahaaste 2018 sisältää 50 kohtaa, joiden pohjalta kuuntelutehtävät suoritetaan. Olennaista on kuunnella itselleen entuudestaan tuntemattomia kappaleita, teoksia ja levytyksiä.

Ripaus neroutta kuulijalle

Aion poimia haastekohdat mielivaltaisessa järjestyksessä, mutta ensimmäiseksi säveltäjäksi halusin Mozartin. Moni klassisen musiikin ammattilainen pitää todennäköisesti valintaani vähintäänkin banaalina, mutta Wolfgang Amadeus päättyi ykköseksi syystä.

Näyttelijä Lasse Pöysti, joka rakastaa klassista musiikkia, on kertonut (pilke silmäkulmassaan), miten hän uskoo, että päivittäinen itsensä hierominen vasten mestarin musiikkia saattaisi johtaa nerouden siirtymiseen edes hiukkasen. Mozart siis soikoon!

Kävin jo keruuretkellä Tampereen pääkirjasto Metson musiikkiosastolla, mutta Mozartin levyn poimin Spotifysta. Valitsin säveltäjän viimeiseksi jääneen sinfonian. English Chamber Orchestraa johtaa Daniel Barenboim. Vuonna 1788 sävelletty sinfonia nro 41 on myöhemmin saanut lisänimekseen Jupiter. Näin se mallaa musahaasteen kohtaan 27.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!