Näyttelyt,  Teatteri

Veistäjän unelmasta kasvoi komea festivaali

Kun Tampereen Teatterikesä käynnistyi ensimmäisen kerran elokuussa 1969, kyse oli yhden miehen unelmasta. Toimittaja, elokuvakäsikirjoittaja ja teatterialan vaikuttaja Olavi Veistäjä oli jo vuonna 1957 esitellyt Aamulehden Parras-palstallaan idean Tampereen päivistä, joiden tarkoituksena oli nostaa kaupunkia esiin suomalaisen taide-elämän keskuksena ja matkailukohteena.

Hankkeen masinointi vei aikaa, mutta Veistäjä ei luovuttanut. Lopulta kova lobbaus tuotti tulosta: viikon mittaisen festivaalin, jonka annista kaikki teatterin ja nykyään myös tanssin, sirkuksen ja muiden näyttämötaiteiden ystävät saavat yhä nauttia.

Hiuksia ja hurjat Hamletit

Juhlavuoden kunniaksi Kulttuuritalo Laikun Galleriassa avautui 2. elokuuta valokuvista ja festivaalin tekijöiden ja osallistujien muistoista koottu Hair, Hamlet ja hellyyden hetket – viisi vuosikymmentä teatterikesää -juhlanäyttely.

Olen teatterille ahne, tiedän, mutta olisin toivonut, että kuvia olisi ollut huomattavasti enemmän. Ennen kaikkea olisin toivonut, että niiden tukena olisi ollut enemmän tietoa ja taustoitusta, vaikkapa perustelut, miksi kyseiset esitykset oli aikanaan valittu Teatterikesän ohjelmistoon.

Leea Klemolan Hamletina on kuvannut Pate Pesonius. Q-teatteri 1995.

Näyttelyn ehkä paras anti löytyi yllättäen videotaululta, jolta voi lukea katsojiin lähtemättömän vaikutuksen tehneistä esityksistä ja mainioita anekdootteja vuosien varrelta. Teatterikesän toiminnanjohtajana 1995–2007 toiminut Raija-Liisa Seilo paljastaa muun muassa, mihin kaikkeen näyttelijä tarvittaessa venyy.

Kun KOM-teatteri vieraili Kirsikkapuisto-esityksellään Teatterikesässä vuonna 1997, kävi ilmi, että esityksessä keskeisen roolin näytellyt Pekka Valkeejärvi oli mukana myös Pyynikin kesäteatterin Tuntemattomassa sotilaassa. Esitykset (yhteensä 3) olivat tietenkin samana päivänä, mutta niin vain Valkeejärvi hoiti homman kotiin. Näyttämöllä hän oli yhtä soittoa noin kymmenen tuntia, ja roolivaatteet hän vaihtoi taksissa esityksestä toiseen ja kolmanteen suhatessaan.

Kerro sinäkin muistoistasi!

Tampereen Teatterikesä kerää festivaalin tekijöiltä, vierailijoilta ja katsojilta muistoja ja tarinoita 19. elokuuta asti. Voit kertoa parhaimmat tai kamalimmat hetkesi, ihan miten vain, Teatterikesän sivustolla olevalla lomakkeella.

Menneet vuosikymmenet ovat pääosassa myös Muistelot-tapahtumassa, jossa näyttelijät Esko Roine ja Auvo Vihro sekä kääntäjä-dramaturgi Jukka-Pekka Pajunen kertovat festivaalin tapahtumista ja yllättävistä käänteistä Ohjelmateltassa keskiviikkona 8. elokuuta klo 11. Juontajana toimii teatterinjohtaja-ohjaaja Maarit Pyökäri. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.


Hair, Hamlet ja hellyyden hetket – Viisi vuosikymmentä Teatterikesää -juhlanäyttely Kulttuuritalo Laikussa 2.8.–28.8.2018.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!