Musiikki,  Televisio

Sodan tuojasta mystikkoon

Kuin sodan julistus. Kutsu kiertää ensin kaukana, sitten se lähenee – ja rinnalla kasvaa rytmikäs syke, kuin sotajoukkojen askeleet. Niin lähtee liikkeelle Mars, englantilaisen Gustav Holstin (1874–1934) säveltämän The Planets -orkesterisarjan ensimmäinen osa.

Olin saattanut kuulla teoksen osia aikaisemminkin, mutta toden teolla kiinnitin huomioni Holstin avaruudelliseen sävellykseen yhdessä suosikkisarjassani, brittiläisessä Komisario Lewis. Kun komisario Robert Lewis ja työparinsa James Hathaway tutkivat Pimeä aine -jaksossa yliopiston observatoriossa tapahtunutta murhaa, kuolinsyytutkija Laura Hobson harjoittelee paikallisen harrastajaorkesterin kanssa Holstin teosta. Jaksossa kuullaan otteita Marsin lisäksi Jupiterista ja Saturnuksesta.

Siinä missä Mars on mahtipontinen, julistava ja räjähtävä, täynnä voimaa ja kiihkoa, Jupiter on luonteeltaan ja soinniltaan leikittelevä, eloisa ja riemuisa, kunnes osan puolivälissä tunnelma muuttuu, ja sävellys saa hartaan ja lempeän, paikoin jopa isänmaallisen sävyn. Tämä on kohta, jossa aistini terävöityvät ja jään joka kerta kuuntelemaan tarkemmin, koska tuntuu kuin olisin äkkiä siirtynyt Taru sormusten herrasta -trilogian maailmaan, nimenomaan sen elokuvaversioon ja haltioiden luo, ehkä Rivendelliin.

Holstin orkesterisarja onkin nykyajan ihmiselle tutun oloinen kokonaisuus, koska samankaltainen musiikki värittää suosittuja fantasia- ja scifi-elokuvia. Syy on yksinkertainen: Holstin sävellystyyli on vaikuttanut moniin myöhemmän ajan säveltäjiin. Holst esitteli myös ensimmäisten säveltäjien joukossa fade out -efektin eli sarjan viimeinen osa Neptunus päättyy niin, että konserttitilanteessa lavan ulkopuolelle sijoitetut kaksi naiskuoroa laulavat sanatonta melodiaa kerta toisensa jälkeen jatkuvasti hiljentäen niin, ettei lopulta kuulija pysty erottamaan, milloin hypnoottinen hyminä lakkaa ja hiljaisuus – ääretön avaruus – alkaa.

Astrologisia karttoja ja tulkintoja

The Planets -orkesterisarjassa on kaikkiaan 7 osaa: Mars, Venus, Merkurius, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Holst ei esittele aurinkokuntamme planeettoja niiden tavanomaisessa järjestyksessä, eikä hän myöskään ole sisällyttänyt teokseensa Maata. Valinta pohjautuu astrologiaan ja sen sisältämään ajatukseen ihmisen seitsemästä ikäkaudesta.

Rob Young kertoo kirjassaan Electric Eden – Unearthing Britain´s Visionary Music, että Holst kiinnostui astrologiasta vuonna 1913 ystävänsä Clifford Baxin innoittamana, ja kaksikko ryhtyi laatimaan astrologisia karttoja oman aikansa säveltäjille ja ystävilleen. ”Lempipaheeni”, kuten Holst sitä kutsui.

Hän perehtyi myös teosofi-kirjailija Alan Leon (alkuperäiseltä nimeltään William Frederick Allan) tuotantoon ja erityisesti tämän kirjaan The Art of Synthesis, jossa Leo kuvailee planeettojen astrologisia piirteitä. Sieltä Holst on myös napannut nimen sarjan viimeiselle osalle: Neptune, the Mystic.

Planeetoistaan säveltäjä muistetaan

Gustav Holst sävelsi The Planets -teoksensa vuosien 1914–16 aikana. Sairautensa vuoksi – Holstilla oli heikko näkö ja astma, ja hän kärsi myös käsien hermotulehduksesta, mikä lopulta torpedoi haaveet ammattipianistin urasta – häntä ei kelpuutettu armeijaan, vaan Holst työskenteli sotavuosina musiikinopettajana. Orkesterisarja syntyi Essexin maakunnassa rauhallisessa, 300 vuotta vanhassa mökissä, jonka Holst oli löytänyt patikointimatkoillaan.

On ollut yllättävää lukea, miten Holst inhosi The Planets -teoksensa saamaa suosiota. Hän ehti säveltää elämänsä aikana lähes 200 teosta, eikä kyseinen orkesterisarja todellakaan kuulunut hänen suosikkeihinsa. Siitä Holst kuitenkin tänä päivänä parhaiten tunnetaan.

BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo johti tämän vuoden Proms-festivaalin avajaisillan 13.7. Lontoon Royal Albert Hallissa, ja illan aikana kuultiin myös The Planets. Konsertin voi toistaiseksi kuunnella Yle Areenassa. Ohjelman toimittanut Ahti Paunu esittelee aluksi teoksen (kohdassa 24:35) ja itse esitys alkaa kohdassa 28:15.

P.S.

Robbien ja Jamesin ystäville tiedoksi, että Yle TV1 esittää uusintana Komisario Lewisin yhdeksännen eli sarjan viimeisen tuotantokauden jaksot 4.8. alkaen. Jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa 10 päivän ajan.


Helmet-musahaaste

Gustav Holstin The Planets osuu Helmet-kirjastojen musahaasteen kohtaan 39, sillä orkesterisarjasta tulee mieleen avaruus.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!