Musiikki

Kotiapteekin hyllyltä

Herätin henkiin vanhan musameemin, jossa perataan kuuntelutottumuksia ja -tuokioita. Aion kertoa jatkossa hyvistä ja hykerryttävistä löydöistäni.

Mitä musiikkia kuuntelet juuri nyt/kuuntelit viimeksi?

Rakastan Yle Areenaa! Yksi suosikkiohjelmistani on Muistojen bulevardi, jossa soivat ikivihreät klassikot. Päivittäin kuultavan äänilevykonsertin kokoavat vuorollaan Pasi Hiihtola, Pekka Laine, Kalevi Pollari, Tuuli Saksala ja Susanna Vainiola.

Tällä hetkellä kuuntelen alun perin 3.8. esitettyä ohjelmaa, joka on saanut otsikokseen Sinun silmiesi tähden: Benny Goodmania, Louis Primaa, Kipparikvartettia ja tietenkin Olavi Virtaa.

Mitä musiikkia lainasit/ostit viimeksi?

Ennen kuin vastaan kysymykseen, tahdon kehua Tampereen pääkirja Metson musiikkiosastoa. Erinomaiset kokoelmat, ystävällistä palvelua, paljon livetapahtumia. Esimerkiksi Samuli Laiho vierailee Metso LIVE -tapahtumassa viikon päästä eli 27.8.2018, ja mikä parasta, tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Niin, ne viimeksi lainatut. Ne poimin nimenomaan Metsosta eli mukaani päätyi kolme naisartistia, kaikki Laura-nimisiä: Moisio, Pausini ja Sippola. Italialaislaulaja on vanha suosikkini, ja Fatti sentire -levy ei pettänyt odotuksia. Moisio ja Sippola ovat tuoreempia tuttavuuksia. Tykkään kovasti Moision kolmannesta, alkuvuodesta ilmestyneestä albumista, jolta löytyy myös oheinen Keltaiset verhot. Sippolalta oli kuuntelussa niin ikään uusin kokoelma eli Intermezzo. Tekstiorientoituneena tyyppinä huomasin Sippolan tuotannossa kiinnittäväni enemmän huomiota sanoituksiin kuin musiikkiin, mikä saattaa kuulostaa loukkaukselta, mutta ei missään nimessä sitä ole. Sippola osaa kertoa tarinoita tavalla, joka pysäyttää.

Mistä musiikista nautit viimeksi livenä?

Tampereen Teatterikesän Ohjelmateltassa esiintyivät 11.8. musikaalisäveltäjät Eeva Kontu, Annamari Kähärä ja Jussi Tuurna solistivieraineen: Maria Ylipää, Jukka Nylund ja yllätysvieras Vuokko Hovatta. Mukana lavalla oli myös kaksihenkinen bändi – Esko Grundström ja Sara Puljula – sekä Tampereen Taiteellinen Kuoro, jota johti Joonas Mikkilä. Lähes kaksi ja puoli tuntia kestänyt Tämän vuosituhannen näyttämömusiikkia vol. 2 -konsertti oli yksinkertaisesti upea. Niin hienoja sävellyksiä, niin henkeäsalpaavia tulkintoja – ja yleisö täysillä mukana! Mä niin toivon, että kolmikon konsertista tulee yksi Teatterikesän perinteistä. Katri Leikola raportoi Paljon melua teatterista -blogissaan, mitä kaikkea illan aikana kuultiin ja nähtiin.

Mistä musiikista et pidä?

Mitäänsanomatonta musiikkia on maailmassa läjäpäin, mutta selkeitä inhokkeja on vaikea nimetä. Silkkaa karjumista en siedä, en myöskään hisseissä ja tavarataloissa alati soivaa monotonista tuubaa.

Paljastaako musiikki elämäntyylisi?

Enemmän kuin elämäntyylistäni, valitsemani musiikki kertoo mielentilastani. Musiikki on eräänlainen kotiapteekki, josta nappaan ikävän karkotukseen milloin Eppuja, milloin Jethro Tullin biisejä, milloin 20- ja 30-luvun tanssimusiikkia, kuten Bing Crosbyn, Duke Ellingtonin, Ella Fitzgeraldin ja Glenn Millerin musiikkia. Tunteiden paisutukseen ovat parhaita ooppera-aariat. Nyt kuuntelen Meriteatterin tuotantoa Lähtökäsky-albumilta.


Pääkuva: Tämän vuosikymmenen näyttämömusiikkia vol. 2 -konsertti Tampereen Teatterikesän Ohjelmateltassa 11.8.2018. Kuva © Eija Mäkinen

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!