Kirjat,  Lukuhaaste

Pako pahuuden saarelta

Tunnustus. Pidän dekkareista ja jännityskirjallisuudesta, trillereistä. Siksi ennakkoasenteeni ruotsalaisen Mariette Lindsteinin esikoisteokseen Ehdoton valta (Atena, 2018) oli myönteinen, ja muutaman lehtihaastattelun luettuani odotin kirjalta paljon. Teoksen lisäotsikko, Lahko 1, antaa lisäosviittaa siitä, mistä tarinassa on kyse. Se on myös lupaus jatko-osista. Kyse on trilogiasta, jonka kaikki osat on jo julkaistu ruotsiksi.

Puristelasi. Romaanin päähenkilö on parikymppinen Sofia Bauman, joka parisuhteessa petyttyään ja uudenlaisesta elämästä haikaillessaan kiinnostuu puritaanisesta ViaTerra-liikkeestä. Franz Oswaldin perustama yhteisö ja liiketaloudellinen yritys on tosiasiassa jäseniään raa´asti hyväksikäyttävä lahko. Kasvukertomukset ovat tuttuja kaikille kirjallisuuden ystäville, mutta nyt käsillä on päinvastainen muutos, kutistumiskertomus, jossa päähenkilö puristelasin lailla pakotetaan muottiin.

Saareke. Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliselle Dimön saarelle Bohuslänin rannikon tuntumassa. Aurinkoinen kesäidylli näyttää pian todelliset kasvonsa, ankaran talven ja jäsenten kurjistuvat olot. Lindsteinin kieli ei ole erityisen mestarillista, mutta teksti rullaa ja hän kuvailee taitavasti ihmisissä ja ympäristössä tapahtuvia muutoksia. Värit vaihtuvat harmauden ja mustuuden sävyihin, kun paratiisi muuttuu helvetiksi ja vapaus vankilaksi. Keskiöön nousee ajatus paosta, joka toimii teoksen punaisena lankana loppumetreille asti.

Aikatasot. Kirjassa on kaksi kertojaa, joista toinen etenee nykyajassa ja toinen luotaa menneisyyttä. Lukemistani väritti kieltämättä aika vahvastikin takaraivossani tykyttävä tieto siitä, että kirjailija on itse kuulunut 25 vuotta skientologeihin, yhdysvaltaisen tieteiskirjailija L. Ron Hubbardin perustamaan liikkeeseen, joka pohjautuu Hubbardin omiin uskomuksiin ja oppeihin. Lindstein onnistui lopulta pakenemaan Kaliforniassa sijaitsevasta, yksilönvapauksia rajusti rajoittavasta Gold Base -päämajasta, ensin Los Angelesiin ja sitten kotimaahansa Ruotsiin.

Pahuus. Se mikä kirjassa koukuttaa vahvimmin, on Oswaldin asteittain etenevä pahuus, hänen arvaamaton käytöksensä ja väkivallan, niin henkisen kuin fyysisenkin, käyttö. Siitä lukeminen on paikoin sietämätöntä. Hidastelen usein, kun käsissäni on loistava teos, jonka maailmaan haluaisin uppoutua iäti. Nyt hidastelu ja jopa kirjan sivuun työntäminen johtui ihmisyyttä alentavasta ja epäoikeudenmukaisesta kohtelusta. Tänä #metoo-aikana on syytä pohtia kirjassa kuvatun kaltaisten yhteisöjen toimintatapoja myös seksuaalisen vallankäytön näkökulmasta. En paljasta enempää, jotten syyllistyisi spoilaamiseen.

Väistöliike. Kirjailija Juha-Pekka Koskinen kirjoittaa teoksessaan Harkittu murha, miten yhteiskunnallisuus syventää rikoskirjallisuuden ilmaisua, koska se antaa mahdollisuuden kuvata varsinaisen rikoksen lisäksi ympärillä esiintyviä ilmiöitä, syitä ja seurauksia. Tässä piilee myös osa Ehdoton valta -teoksen lumosta. Kirja suorastaan pakottaa lukijan miettimään niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa toimivien lahkojen ja suljettujen yhteisöjen pelisääntöjä ja toimintatapoja. Kiinnostavaa on, että Lindstein käyttää samaa metodia kuin luomansa Franz Oswald: hän kertoo rikosmerkin täyttävistä tapahtumista kaunokirjallisin keinoin, romaanin muodossa, jolloin oikeudellisiin toimenpiteisiin ei voi ryhtyä.

Sokeus. Lindstein on kertonut antamissaan haastatteluissa, miten hän nykyään osaa iloita pienistä arkisista asioista. Pohjoismaisen ihmisen vapaus on niin itsestään selvää, ettemme aina tajua, miten valtava etuoikeus on saada päättää itse, miten pukeutua, syödä ja tavata toisia, miten liikkua paikasta toiseen oman mielensä mukaan. Miten helposti sokeudummekaan arjemme onnelle. Niinhän se on: asioiden todellisen arvon ymmärtää vasta sitten, kun on menettänyt ne.


Helmet-lukuhaaste

Merkitsen Mariette Lindsteinin Ehdoton valta -teoksen Helmet-kirjastojen lukuhaasteen 2019 kohtaan 35 (kirjassa on yritys tai yrittäjä). ViaTerra on lahko, mutta se on myös Franz Oswaldin perustama ja johtama liiketaloudellinen yritys.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!