Kirjat,  Lukuhaaste

Satiirisia huomioita tiskin takaa

Alban mailla. En ole koskaan käynyt Skotlannissa; puute, jonka aion elinaikanani vielä korjata. Kun sinne pääsen, vierailen varmastikin unohdetussa lounaisnurkassa sijaitsevassa Wigtownissa, kuten Shaun Bythell kotikaupunkinsa paikan ilmaisee. Mikä tärkeämpää, lupaan ostaa Bythellin kirjakaupasta ainakin muutaman teoksen, jotten päätyisi niiden viheliäisten asiakkaiden joukkoon, joista hän niin purevasti kirjoittaa Elämäni kirjakauppiaana -kirjassaan (Kirjapaja 2019).

Huumorimies. Bythellin teoksen lumo pohjaa pitkälti kuivaan huumoriin, jolla hän kuvailee niin kirjakauppansa arkea, sen henkilökuntaa, asiakkaita ja itseään. Välillä hänen huomionsa ovat hilpeitä, välillä niin ivallisia, että tunnen syvää myötähäpeää asiakaskunnan ja muutamien matkailijoidenkin puolesta. Minuun Bythellin heitot vetoavat, mistä ansio lankeaa myös suomentaja Jaana Kapari-Jatalle, joka tavoittaa hyvin kirjailijan ilmaisun ja henkisen maailman sävyt.

Raadollista. Shaun Bythell kuvaa realistisesti, millaista antikvaarisen kirjakaupan todellisuus on nykyaikana, jolloin verkkokauppa ja ennen muuta Amazon.com hallitsevat myyntiä ja ajavat kirjakaupat, niin uusia nimikkeitä myyvät yritykset kuin käytettyihin kirjoihinkin keskittyvät antikvariaatit, kuten Bythellin The Book Shopin, yhä ankarampaan ahdinkoon. Monet ovat ne kerrat, kun kirjassa käsitellään tai sivutaan nettiä. Toki sitä hyödyntää myös Bythell, joka on julkaissut niin YouTube-videoita kuin mainioita Facebook-päivityksiäkin.

Muistelija. Eräänlaisena vertaistukena ja historiallisena vertailukohteena Bythell käyttää George Orwellin Muistoja kirjakaupasta -esseetä (julkaistu teoksessa Kun ammuin norsun ja muita esseitä, WSOY 1984), josta hän lainaa pätkän, eräänlaisen teeman, joka kuukauden alkajaisiksi. Herrat ovat selvästi kohtalotovereita, vaikka Orwellin työ kirjakaupassa kesti vain murto-osan verrattuna Bythellin nyt jo 18 vuotta jatkuneeseen uraan.

Lukuvinkit. Kun luet Bythellin päiväkirjan muotoon kirjoitettua teosta, pidä muistiinpanovälineet lähettyvilläsi. Teos sisältää läjäpäin tietoa kirjoista, ja ainakin minä sain monta vinkkiä lukulistaani varten. Esimerkiksi Tammen Keltainen kirjasto -sarjassa julkaistu William Faulknerin Kun tein kuolemaa on minulta mennyt ohi. Kiinnostuin myös Eleonoora Akvitanialaisesta, yhdestä keskiajan tunnetuimmasta ja vaikutusvaltaisimmasta naisista, joka Wikipedian mukaan varttui Euroopan sivistyneimmässä hovissa, ritarilaulujen synnyinpaikassa. Bythellin esikoinen on hurmaava kirja, ja siksi olikin ilo lukea, että teos on saanut jatko-osan: elokuussa ilmestyi erinomaiset arviot saanut Confessions Of A Bookseller.

Edit klo 17.55. Korjasin kirjailijan nimen. En nähtävästi tahdo hänen päätyvän helvettiin, koska toistuvasti muutin e-kirjaimen a:ksi.


Helmet-lukuhaaste

Merkitsen Shaun Bythellin Elämäni kirjakauppiaana -teoksen Helmet-kirjastojen lukuhaasteen 2019 kohtaan 12 (kirja liittyy Isoon-Britanniaan). Skotlanti on yhä osa Isoa-Britanniaa, vaikka Bythell olisikin toivonut Skotlannin irtaantuvan itsenäiseksi valtioksi. Kirjassa seurataan syyskuussa 2014 järjestettyä kansanäänestystä asiasta.

Pääkuva: Kirjan kuvitus © John McNaught, kansikuva Kirjapaja.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!