Kirjat,  Lukuhaaste

Vuosi 2022 käynnistyi aikamatkaillen

Helmet-lukuhaaste. Olen jo parin vuoden ajan osallistunut pääkaupunkiseudun kirjastoverkoston eli Helmet-kirjaston lukuhaasteeseen, aina vähän vaillinaisella tuloksella, vaikka kovasti luenkin. Aion jälleen tänä vuonna yrittää, ja siksi tämä päivitys.

Vinkkejä ja lukuiloa. Helmet-kirjasto kysyi loppuvuodesta 2021 haasteeseen osallistujilta, miten lukuhaaste on mahdollisesti muuttanut osallistujien lukutapoja. Onko haaste tuottanut iloa, hyötyä, yllätyksiä? Allekirjoitan vastauksista useankin, mutta ennen kaikkea olen saanut haasteen avulla hyviä lukuvinkkejä. On myös kiinnostavaa seurata osallistujien keskusteluja ja mielipiteitä Facebook-ryhmässä. Meitä on jo yli 19000.

Sodan kauhut. Vietin joulunajan pyhät ja osan alkuvuodesta menneisyydessä, valtaosin 1930- ja 40-luvulla, joskin Pirkko Saisio kuljettaa Passiossaan lukijaa paljon kauemmaksi ajassa taaksepäin, aina 1400-luvulle asti. Lukurupeamani käynnistyi itsemurhien aallolla ja joukkomurhilla, kun tartuin ensin historiantutkija Florian Huberin teokseen Lupaathan tappaa itsesi (Atena 2016), jossa hän käy läpi kolmannen valtakunnan romahtamiseen liittyviä tapahtumia ja ihmisten lopullisen tuhon äärellä tekemiä ratkaisuja. Kirjan on suomentanut Heli Naski.

Isku palleaan. Yksityisen perspektiivin sodanaikaiseen todellisuuteen tarjoaa Katarina Baer, joka kirjassaan He olivat natseja (Teos 2016) perkaa saksalaisten isovanhempiensa elämää, toimintaa ja motiiveja. Ankaraa settiä, kuin isku palleaan, jota täydensi YLE Areenasta katsomani tv-sarja Das Boot. Sain kirjavinkin Tampereen Teatterin tiedottaja Sanna Huhtalalta, kiitos siitä!

Kielitaituri. Toinen maailmansota on näyttämönä myös Katja Kallion uutukaisessa Tämä läpinäkyvä sydän (Otava 2021), jossa Hankoon kotimaisemiinsa pienen tyttärensä kanssa palannut nuori suomalainen Beata rakastuu sotavankiin. En voi kyllin kehua Kallion kieltä, se on hämmästyttävää, huikean kaunista, soljuvaa, yllättävää, täynnä sävyjä, sointuja ja syvyyksiä. Hieno lukukokemus!

Hattu päästä! Ja sitten nämä kaksi taiturillista tarinankertojaa, Pirkko Saisio ja Meri Valkama, kaunokirjallisen kentän konkari ja tulokas, joiden matkassa oli niin riemullista vaeltaa. Passio (Siltala 2021) ja Sinun, Margot (Wsoy 2021) ovat totta vie ansainneet kaikki ylistyssanat ja tähänastiset palkintonsa. Molemmat kirjailijat letittävät tarinoissaan faktaa ja fiktiota mestarillisella tavalla, piirtävät näkyviin ihmismielen sokkelot, kaipuun ja kohtaamisten kauneuden, mutta myös vuosisadasta toiseen jatkuvan petollisen lihan, kullan ja vallanhimon, murheet ja mädännäisyyden. Chapeau!


Helmet-lukuhaaste

Ruksaan Katja Kallion Tämä läpinäkyvä sydän -teoksella Helmet-kirjastojen lukuhaasteen 2021 kohdan 32 (kirjassa rikotaan yhteisön normeja). Kirja sopii myös kohtiin 1, 5, 14, 29 ja 43.

Pääkuva: Kollaasi kirjojen kansikuvista.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!