Kirjat,  Lukuhaaste

Aika rientää ja me sen mukana

Brittiläisen kirjailija Jeanette Wintersonin Aikamyrsky (Gummerus 2007; suomennos Paula Korhonen) alkaa vauhdikkaasti: kaksikerroksinen bussi täynnä koululaisia katoaa ykskaks Lontoon Waterloo-sillalla. Uusi kausi on käsillä, ja ajassa tapahtuu häiriöitä, repeämiä ja halkeiluja.

Ajan mullistuksien keskelle syöstään myös 11-vuotias Silver-tyttö, joka kantaa tietämättään suurta salaisuutta ja joutuu tieteen keksintöjä ja taikakeinoja hyödyntävien tutkija-velhon ja taikurin valtakamppailun keskelle. Hän tutustuu maan alla asuviin heittilöihin, kohtaa mammutin, saa aarteen ja ystäviä, sukeltaa ajan virrassa, törmää paavien kansoittamaan kirkkohistoriaan, solahtaa Einsteinin rajalle ja perehtyy kvanttimekaniikan ilmiöihin.

Sisukas orpolapsi karkaa tähtiin

Nuortenkirjaksi määritelty Aikamyrsky on jo esikoisteoksellaan (Oranges Are Not the Only Fruit, 1985) huomiota saaneen ja palkitun kirjailijan sujuvasti kirjoitettu kiehtova, koskettava ja vauhdikas tarina, jonka ajan olemusta luotaavat jaksot vaativat aikuiseltakin lukijalta hoksottimia ja halua ymmärtää aika-avaruudellisia mahdollisuuksia ja syy-seuraussuhteita.

Päähenkilö Silver on lukemattomille lasten- ja nuortenkirjoille tyypillinen orpolapsi, jonka arkea piinaa tympeä ja ilkeä aikuinen ja tämän apuri, vakoileva ja kanteleva lemmikkikani Häntyri. Silveriä he eivät kuitenkaan lannista, vaan kekseliäs ja sisukas tyttö karkaa ei ainoastaan inhottavan Rokabye-tädin vaan myös arkkiviholliseksi paljastuvan kellomiehen Abel Darkwaterin kynsistä ja löytää rinnalleen Gabrielin, jonka kanssa seikkailu jatkuu Linnunradan toisella laidalla Filippissä.

Tieteen oppitunteja ja yhteiskuntakritiikkiä

Abel Darkwaterin rinnalle kirjailija marssittaa toisen pahuutta edustavan tahon, tieteen nimeen vannovan pääjohtaja Regalia Masonin, jonka suuryritys hallitsee luonnonvaroja ja myy ilmaa, vettä, öljyä, maapalloa, tähtiä ja aurinkoa. Nyt hän aikoo kaapata aikasiirrot eli käytännössä varastaa aikaa hyödyttömiksi luokittelemiltaan ”ylijäämäihmisiltä” ja myydä sitä rikkaille ja menestyneille.

Masonin matkassa lukija joutuu miettimään tieteen sovellusten roolia ja oikeudenmukaisuutta, samalla kun hän kohtaa todellisen elämän meta- ja kvanttifyysikoita, aivotutkijoita, tähtitieteilijöitä ja kosmologian professoreita, kuten Andrew Marvellin, Roger Penrosen, Susan GreenfieldinMartin Reesin ja Stephen Hawkingin. Juuri tämä, fiktion ja faktan taidokas letittäminen soljuvaksi tarinaksi, on Aikamyrskyn lumoavinta antia.

Tunnustan avoimesti, että googlasin kirjan äärellä useita kertoja ammentaakseni lisätietoa esimerkiksi Erwin Schrödingeristä, jonka ajatusleikkinä esittämä laatikkoon suljettu kissa tulee ja menee aaltofunktiossaan Filippissä. Dingeriksi ristitty maailmanhistorian kuuluisin koe-eläin on hankittu keräilijöiden putiikista, Kvanttilemmikeistä.

Kaikki mahdollisuudet ovat olemassa

Winterson sekoittaa kirjassaan tietoisesti eri genrejä ja käsittelee niin monia teemoja, että niistä syntyy nopeasti – ja varsinkin huonosti keskittymällä – melkoinen sillisalaatti, mutta toisaalta rakastin nimenomaan tätä moniaalle kurottamista ja vaihtoehtojen runsautta. Siitähän elämässä ja universumissa on kyse: loputtomasta ilmiöiden kirjosta, jossa useimmiten sattumanvaraisesti tehdyt päätökset ovat tuoneet meidät siihen, missä nyt olemme, vaikka yritämmekin vakuuttaa itsellemme, että olemme suunnitelleet kaiken.

Pidän myös siitä, miten kirjailija tarjoilee Aikamyrskyssä silmäniskuja fantasian ja scifin ystäville: uskon bonganneeni ainakin viittaukset Tuhkimoon, Peter Paniin, Aarresaareen, Leijonakuninkaaseen, Ihmemaa Oziin, Star Trekiin. Hän myös vinkkaa nuoria lukijoita tutustumaan muihin merkillisiin kohteisiin, kuten Bermudan kolmioon, Marie Celeste -laivaa ja Hanging Rockin maisemiin.

Vaikka kirja sisältää synkkiä jaksoja ja antaa planeettamme mahdollisuuksista selviytyä paikoin hyvinkin pessimistisen kuvan, tarinan ydin on positiivinen ja muistuttaa yksilön ja yhteisön vastuusta: maailmojen kaikkeudessa kaikki mahdollisuudet ovat yhtä aikaa olemassa. Siksi meidän on toimittava aktiivisesti ja yhteistyössä nyt, jos haluamme vaikuttaa omaan ja lastemme tulevaisuuteen.


Helmet-lukuhaaste

Osallistun Aikamyrsky -kirjalla vuoden 2023 Helmet-lukuhaasteeseen ja ruksaan kirjalla kohdan 46 (kirjassa on epätavallinen mies tai poika). Teos sopii myös kohtiin 5 (kirjassa ollaan maan alla), 6 (kirjan kansikuvassa on vaate [mies jolla on takki ja hattu]), 13 (kirjan kansi on värikäs), 18 (kirja on julkaistu alun perin englannin kielellä), 19 (kirjassa on paikka, jossa olet käynyt [Lontoo, New York]), 21 (kirja on scifiä eli tieteiskirjallisuutta) ja 31 (kirjan kansikuvassa on taivas).

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!