Kirjat,  Lukuhaaste

Turun linnan kiehtovat naiset

Olipas kertakaikkisen hieno, jännittävä ja värikäs aikamatka!

Kuuden Katariinan jäljillä -kirjan (Aula & Co 2023) lähtö- ja paluupaikkana toimii Turun linna, jonka salit, sellit, nurkat ja näkymät linnassa jo parikymmentä vuotta työskennellyt Jenna Kostet tuntee perin pohjin. Hänen johdollaan lukija sukeltaa historiaan ja kohtaa kuusi kiehtovaa naista, jotka ovat eri tavoin ja eri rooleissa vaikuttaneet vanhassa linnassa: on kuningatarta, kreivitärtä, renessanssiprinsessaa, piikaa, jalkavaimoa ja sisustussuunnittelijaa.

Kostet kutsuu linnan lumoavaa kuusikkoa Katariinoiksi, vaikkei kaikkien nimi nyt ihan sanatarkasti se olekaan. Osa heistä on ollut kuninkaiden lemmittyjä ja noussut valtaistuimelle asti, osa taas työskennellyt linnassa muutoin merkittävissä tehtävissä. Välillä kirjailija suuntaa spotit nykyaikaan ja valaisee Turun linnan 2020-luvun työntekijöiden ja asiakaspalvelijoiden arkea.

Mestarietsivä perkaa lähdemateriaalia

Syväsukellus Katariinojen elämään alkaa muotokuvasta, ja pian sitä seuraa kirjavuori ja nettilinkkien kirjo, jota Kostet käy uutterasti läpi löytääkseen lisää informaatiota. On todella kiinnostavaa lukea, mistä kaikkialta hän onnistuu tiedonhippusia löytämään (kiitos erinomaisen kattavasta lähdeluettelosta) ja miten uusi tieto sheikkaa hänen ennakkokäsityksiään.

Kostet on kirjoittanut itsensä vahvasti mukaan tarinaan, hänhän se Katariinoja etsii ja heidän kohtaloistaan kirjassa kertoo. En kuitenkaan innostunut enkä oikeastaan edes ymmärrä, miksi kirjailija oli ympännyt mukaan koiranpentunsa, varsinkaan kun koiran tai muiden lemmikkieläinten roolia historiallisessa merkityksessä (eli Katariinojen elämässä) ei kirjassa käsitellä kuin parin sivun verran.

Mutta se on vain minun mielipiteeni; joku toinen on varmasti ihan täpinöissään lukiessaan pentua koskevia pätkiä.

Pandemia torppasi matkasuunnitelmat

Kirja on syntynyt osin aikana, jolloin maailmanlaajuinen pandemia sulki rajat, eikä Kostet näin ollen päässyt matkustamaan niihin kohteisiin Suomessa, Ruotsissa ja muualla Euroopassa, joihin hän oli suunnitellut menevänsä Katariinojen elämäntaipaleita jäljittämään.

Olisi tietenkin ollut jännä nähdä, mitä lisäinfoa retket olisivat paljastaneet, mutta jossittelu sikseen. Kirja on nytkin mainiota luettavaa, ja ainakin minä opin todella paljon paitsi Turun linnan historiasta myös ja ennen kaikkea naisten elämästä, kasvatuksesta, harrastuksista, muodista, pöytätavoista, säätyjaosta, velvollisuuksista ja verkostoista eri vuosisatoina.

#suosittelen


Helmet-lukuhaaste

Helmet-lukuhaaste 2023 valmistui osaltani lokakuun alussa, mutta jatkan kirjasuosituksiani muille haasteeseen osallistuville. Kuuden Katariinan jäljillä sopii kohtiin 1 (kirjassa on kartta), 2 (kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta), 5 (kirjassa ollaan maan alla), 8 (kirja kertoo pienestä kaupungista) 10 (kirjassa on ohjeita ja neuvoja), 16 (kirjassa kirjoitetaan kirjaa), 20 (kirja kertoo naisesta, joka on matkalla), 28 (kirjassa on sama vuodenaika kuin lukuhetkellä ) (kaikki vuodenajat), 29 (kirjassa on minä-kertoja), 37 (kirja kertoo elämäntavasta, jota ei enää ole), 40 (kirjassa hylätään jotain), 42 (kirjan nimessä on ainakin kolme sanaa), 46 (kirjassa on epätavallinen mies tai poika) ja 49 (kirja on julkaistu vuonna 2023).

Pääkuva: Jenna Kostet. Kuva © Sara Lehtomaa

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!