Elokuva,  Kirjastot

Aikamatkailua ja kulttimenoja kotisohvalla

Huhuilin maaliskuussa täällä blogissani kirjastojen uudesta elokuvapalvelu Cineastista, josta kaltaiseni eli Pirkanmaan kirjastojen asiakkaat voivat katsoa suoratoistona neljä elokuvaa kuukaudessa. Tämänkertaisen katsaukseni leffoista kaksi, Pariisin keisari ja The Endless, katsoin Cineastista ja loput kaksi, The electrical life of Louis Wain ja Operaatio Valkyrie, lainasin perinteisinä dvd-tallenteina.

Pienenä kertauksena: Cineastissa on tarjolla yli 1500 elokuvaa aikuisille ja lapsille, ja sisältöä päivitetään 5–10 uudella elokuvalla viikoittain. Käyttäjille palvelu on maksuton, tarvitaan vain voimassa oleva kirjastokortti. Hienoa on myös se, ettei palvelussa tarvitse tuijottaa mainoksia.

Roistojen metsästystä 1800-luvun Ranskassa

Ranskalainen François Vidocq (1775–1857) oli entinen sotilas, huijari ja rikollinen, joka karkasi maan suurimmista vankiloista niin monta kertaa, että ansaitsi Pariisin alamaailmassa legendan tittelin. Jean-François Richetin ohjaama seikkailuelokuva Pariisin keisari keskittyy Napoleonin hallintokauteen, jolloin Vidocq henkensä säästääkseen teki sopimuksen poliisin kanssa eli vaihtoi puolta ja ryhtyi ottamaan kiinni entisiä kollegoitaan. Myöhemmin hän perusti Ranskan keskusrikospoliisi Sûretén.

Pääosassa nähdään valovoimainen charmööri Vincent Cassel, joka saa roolissaan huhkia olan takaa useissa taistelukohtauksissa. Elokuva sisältää paljon väkivaltaa ja ruumiita kertyy kasoittain.

Naisilla on yleensä tämänkaltaisissa elokuvissa enemmän tai vähemmän avuttoman lemmityn rooli, niin nytkin, mutta Freya Mavor onnistuu luomaan Annetteensa syvyyttä ja särmää. Olga Kurylenkon näyttelemä paronitar onkin sitten jo huomattavasti herkullisempi hahmo, ovela ja itsenäinen nainen, joka pelaa hovin saleissa aivan omaa peliään. Kaiken kaikkiaan Pariisin keisari on vauhdikas ja viihdyttävä pläjäys. Pointsit upeista interiööreistä, lavastuksesta ja puvustuksesta.

Pariisin keisari (2018) Ohjaus: Jean-François Richet Käsikirjoitus: Éric Besnard ja Jean-François Richet Kuvaus: Manuel Dacosse Leikkaus: Hervé Schneid Pääosissa: Vincent Cassel, Patrick Chesnais, Olga Kurylenko, Freya Mavor, August Diehl, Denis Lavant Kesto: 110 min

Paluu tuomiopäiväkulttiin kolmen kuun alla

En ole aiemmin nähnyt yhdysvaltalaiskaksikon Justin Bensonin ja Aaron Moorheadin elokuvia, mutta The Endless oli niin kiehtova katsomiskokemus, että yritän saada käsiini heidän muuta tuotantoaan. Scifiä edustava leffa tutustuttaa katsojan kahteen veljekseen, jotka ovat lapsena kuuluneet kulttiyhteisöön, mutta onnistuneet pakenemaan. Nyt, kymmenkunta vuotta myöhemmin, he saavat videokasetin samaiselta Arcadia-ryhmältä ja päättävät käydä katsomassa, pitävätkö muistikuvat menneisyyden tapahtumista paikkansa.

Tekijät piirtävät alusta asti esiin veljesten välisen näkemyseron: Aaronin mielessä aika eteläisessä Kaliforniassa sijaitsevassa yhteisössä oli onnellinen, pari vuotta vanhempi Justin puhuu pelottavasta tuomiopäiväkultista. Perillä kaksikko kohtaa joukon vaihtoehtoista elämäntapaa viettäviä ystävällisiä ihmisiä, jotka eivät tunnu vanhentuneen lainkaan niistä päivistä, jolloin veljekset karkasivat.

Merkillisiä asioita alkaa kuitenkin pikkuhiljaa ilmetä: taivaalla on kaksi kuuta ja kolmannen kasvua odotellaan. Osa oudoista ilmiöistä näyttäytyy vain elokuvan katsojalle, kuten järven pohjassa leviävä jättimäinen olento (mahtava efekti!), osa yliluonnollisista asioista paljastuu poispääsyä etsivälle Justinille vähitellen.

Tarina on arvoituksellinen ja hyvin jännittävä, ja tunnelmaa tukee taitavasti tehty äänimaailma. Kun kyse on indieleffasta, nostan hattua efektien tekijöille, sillä varsinkin luuppikohtaukset ovat vangitsevia. Suosittelen!

The Endless (2017) Ohjaus: Justin Benson ja Aaron Moorhead Käsikirjoitus: Justin Benson Kuvaus: Aaron Moorhead Leikkaus: Michael Felker, Justin Benson ja Aaron Moorhead Pääosissa: Justin Benson, Aaron Moorhead, Callie Hernandez, Tate Ellington, Lew Temple ja James Jordan Kesto: 111 min

Rakkautta, surua, sähköä ja tuhansittain kissoja

Voit paeta perhettäsi, mutta et surua, sanoo yksi sisarista Louis Wainille (1860–1939) Will Sharpen ohjaamassa tosielämän tapahtumiin pohjautuvassa elämäkertaelokuvassa The Electrical Life of Louis Wain.

Päähenkilöä, kissa-aiheisista piirroksistaan ja maalauksistaan tunnettua brittitaiteilijaa, näyttelee Benedict Cumberbatch – ja hyvin näytteleekin. Hän rakentaa omaperäisestä ja siskojensa ajoittain ahtaalle panemasta Louisista koskettavan, intensiivisen ja räjähdysherkän miehen, joka järkyttää viktoriaanisen ajan seurapiirejä naimalla itseään 10 vuotta vanhemman ja alempaa yhteiskuntaluokkaa edustavan kotiopettajattaren, Emily Richardsonin (Claire Foy).

Onni ei kestä kauan, sillä Emily sairastuu parantumattomaan rintasyöpään. Pariskunta ottaa lohduksi ja lemmikiksi kissan ja nimeää sen Peteriksi. Teko ällistyy muita, sillä kissoja arvostettiin tuolloin vain hiirtenmetsästäjinä. Veikeistä ja vauhdikkaista kissakuvituksista kasvaa Louisille tulonlähde ja Emilyn kuoleman jälkeen pakkomielle, joka saa lisäsävyjä Louisin energiakenttä- ja sähköolentoteorioista.

Elokuvan kertojaäänenä on ihana Olivia Colman, joka taustoittaa ja selittää viktoriaanisen ajan ajattelu- ja toimintatapoja nykypäivän katsojalle. Wainin elämäntarina on valtaosin surullinen ja elokuvan jälkimaku onkin melankolinen. Silmäkarkkeja riittää, sillä brittituotannon epookkilavastus ja -puvustus on huippuluokkaa. Kannattaa katsoa myös lopputekstit, sillä niiden kuvituksena on käytetty Wainin kissakuvituksia, joita taiteilija teki elämänsä aikana arviolta parisataa tuhatta.

P.S. Elokuva tulee katsottavaksi Cineastiin 5.5.2024 alkaen.

The Electrical Life of Louis Wain (2021) Ohjaus: Will Sharpe Käsikirjoitus: Simon Stephenson ja Will Sharpe Kuvaus: Erik Wilson Leikkaus: Selina Macarthur Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Claire Foy, Toby Jones, Andrea Riseborough Kertoja: Olivia Colman Kesto: 111 min

Upseeritason salaliitto diktaattoria vastaan

Olen viime vuosina lukenut paljon toisen maailmansodan aikaan sijoittuvaa kirjallisuutta ja katsonut aiheesta kertovia dokumentteja ja tv-tuotantoja, viimeksi Das Boot -sarjan kaikki kaudet Yle Areenasta. Bryan Singerin ohjaama Operaatio Valkyrie (suomalainen sanoisi Valkyria, mutta olkoon) mallaa tähän innostukseen mainiosti.

Elokuva kertoo Hitleriin kohdistuneesta salamurhasta, jota suunnittelivat eversti Claus von Stauffenberg (Tom Cruise), kenraalimajuri Henning von Tresckow (Kenneth Branagh) ja jalkaväenkenraali Friedrich Olbricht (Bill Nighy) vuosina 1943–1944. Vallankaappausta tavoittelevaan salaliittoon osallistui myös muita korkea-arvoisia upseereita ja virkamiehiä.

Stoori on vetävä, jännittävä, psykologisesti kiehtova ja pitää katsojan hyppysissään loppuun asti. Laadukasta näyttelijäntyötä arvostavalle leffa on herkkua, sillä pienimpiinkin rooleihin on istutettu brittikaartin maineikkaimpia tulkitsijoita. Uskon, että saarivaltiosta olisi löytynyt kova nimi myös Stauffenbergin rooliin, mutta ehkä Tom Cruise on tuottajien mielestä ollut varmempi kassamagneetti. Naisiahan tässä elokuvassa ei juuri näy, vain hollantilainen kaksikko Carice van Houten Stauffenbergin puolisona ja Halina Reijn toimistotyöntekijänä.

Operaatio Valkyrie (2008) Ohjaus: Bryan Singer Käsikirjoitus: Christopher McQuarrie ja Nathan Alexander Kuvaus: Newton Thomas Siegel Leikkaus: John Ottman Pääosissa: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Terence Stamp, David Bamber, Tom Hollander, Eddie Izzard, Carice van Houten, Halina Reijn Kesto: 122 min


Cineast

Elokuvalainojen määrä on rajattu. PIKIn asiakkaat voivat katsoa 4 elokuvaa kuukaudessa. Mikäli sinulla on jonkin toisen kirjaston kortti, lainattavien määrä saattaa olla eri.

Cineast on tällä hetkellä tarjolla seuraavissa kirjastoissa: Heili, Anders, Blanka, Eepos, Keski, Kirkes, Kirkkonummi, Kuopio, Kyyti, Lastu, Leppävirta, Louna, Lumme, PIKI, Pohjoisen eKirjasto/Joki-kirjastot, Pohjoisen eKirjasto/Kainet-kirjastot, Pohjoisen eKirjasto/Lapin kirjasto, Pohjoisen eKirjasto/OUTI-kirjastot, Pohjoisen eKirjasto/Sotkamon kirjasto, Ratamo, Rutakko, Satakirjastot, Suonenjoki, Vaara, Vaski.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!