Kirjat,  Lukuhaaste

Elämänvalhe ja pieniä totuuden osasia

”Oli helppo sanoa itselleen että kaikki oli täysin loogista ja järkeenkäypää, mutta ei ollut niin helppo hillitä niitä kummallisia sekavia ajatuksia joita pujahteli hänen mielessään kuin kolostaan pilkistäviä sisiliskoja.”

Omaa ajatuksenjuoksuaan hämmästelee Joan Scudamore, joka on matkallaan Bagdadista Lontooseen jäänyt jumiin päiväkausiksi pieneen Tell Abu Hamidin kylään, kun rankkasade on katkaissut Istanbuliin vievän junaradan. Hän on majatalon ainoa matkustaja eikä tekemistä ole, on vain tuntikaupalla aikaa miettiä mennyttä.

Itsetutkiskelua paahtavan auringon alla

Yksinäinen kevät (WSOY 1975) on rikosten kuningattareksi kutsutun Agatha Christien kolmas romaani, jonka hän kirjoitti salanimellä Mary Westmacott. Alun perin vuonna 1944 julkaistun teoksen on suomentanut Eva Siikarla. Kiinnostuin näistä runsaasti omaelämäkerrallisia aineksia sisältävistä romaaneista, kun katsoin viime joulunpyhinä brittiläisen historioitsija Lucy Worsleyn toimittaman kolmiosaisen tv-sarjan Agatha Christie – nainen dekkarien takana.

Kirjan päähenkilö, noin 50-vuotias Joan on naimisissa asianajaja Rodney Scudamoren kanssa ja heidän kolme aikuista lastaan ovat jo muuttaneet kuvitteellisesta Crayminsterin kaupungista maailmalle: Averil Lontooseen, Tony Rhodesiaan ja nuorin tytär Barbara Bagdadiin. Sieltä Joan on matkustamassa kotiin, mutta Lähi-idän sääolosuhteet pakottavat hänet pysähtymään.

Joan ottaa tavakseen käydä kävelemässä aavikolla, vaikka riski eksyä on suuri. Vuoroin polttavan auringon alla, vuoroin ankeassa huoneessaan majatalossa hän alkaa ensimmäistä kertaa elämässään miettiä asenteitaan, valintojaan ja motiivejaan. Huolellisesti vaalitun itsepetoksen alta nousee pikkuhiljaa tukahdutettuja muistoja, jotka saavat Joanin näkemään paitsi menneisyyden tapahtumat myös itsensä toisessa valossa.

Millaista elämää mallikansalainen viettää?

Kirjan tärkein teema on elämänvalhe; se, miten ihminen uskottelee itselleen olevansa parempi, tarpeellisempi ja hyväksyttävämpi kuin todellisuudessa onkaan. Joan haluaa olla mallikansalainen oman yhteisönsä silmissä, ja hyvien tapojen mukaista nuhteetonta ja materiaalista menestystä tavoittelevaa käytöstä hän on opettanut myös lapsilleen.

Siitä, miten oppi on mennyt jälkipolville perille, voi ehkä päätellä jotain kolmikon asuinpaikoista: etäisyyttä lapsuudenkotiin on otettu jopa tuhansia kilometrejä.

Myös aviopuoliso Richard tuntuu henkisesti etäiseltä, kun Joan miettii asiaa paahtavalla hiekka-aavikolla. Siellä hänen mieleensä nousevat takautumina ne elämän tapahtumat ja käännekohdat, jolloin hän on kuvitellut tehneensä oikeita ratkaisuja mutta tosiasiassa toistuvasti jyrännyt muiden mielipiteet ja toiveet elää toisenlaista elämää.

Tarkka ja oivaltava kuvaus mielenkuohusta

Christie kirjoittaa taitavasti, tarina rullaa, henkilöiden psykologinen kuvaus on tarkkaa ja oivaltavaa, ihmisten keskinäiset skismat paljastuvat asteittain ja Joanin mielenkuohu ja hetkittäinen järkkyminen on uskottavaa.

Jo alku säväyttää. Kirjailija lennättää ensitöikseen Joanin keskustelukumppaniksi vanhan suorapuheisen koulutoverin, joka kommenteillaan käynnistää päähenkilön itsetutkiskeluprosessin. Puhumattakaan tarinan lopusta, johon Christie on rakentanut tujun yllätyksen.

Tuntuu uskomattomalta, että Joanin tarina on kirjoitettu vain kolmessa päivässä. Kirjailijan oikeuksia valvovan perikunnan sivustolla mainitaan, että Christie oli itsekin tyytyväinen lopputulokseen: kirja oli juuri sellainen millaiseksi hän oli sen tarkoittanutkin.

Yksinäinen kevät on toistaiseksi paras lukemistani Mary Westmacott -romaaneista (minulta on vielä lukematta Ruusun aika, Tyttären tarina ja Rakkauden kevyt taakka). Se on kestänyt aikaa todella hyvin. Suosittelen vahvasti.


Helmet-lukuhaaste 2024

Yksinäinen kevät sopii haasteen kohtiin 7 (kirjassa rakastutaan), 9 (kirjassa joku karkaa), 14 (kirjassa harrastetaan), 17 (kirjassa on ärsyttävä henkilöhahmo), 29 (kirjassa valehdellaan), 35 (kirjassa vietetään aikaa luonnossa), 37 (kirja, joka herättää voimakkaita tunteita), 40 (kirjassa on erittäin kylmä tai kuuma) ja 41 (kirjassa syntyy lapsi).

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!