Elokuva

Kauhua, karismaa ja ylistyslauluja mielikuvitukselle

Minusta on lyhyessä ajassa tullut Cineast.fi:n hevijuuseri. Tällä kertaa valitsin kirjastokortillani neljä dokumenttielokuvaa. Niistä kaksi käsitteli kauhua: toisessa on pääosassa maineikkaimmat elokuvansa 1970- ja 80-luvulla tehnyt italialainen Dario Argento ja toisessa yhdysvaltalainen menestyskirjailija Stephen King.

Lisäksi katsoin Umberto Ecosta ja hänen upeasta kirjastostaan tehdyn dokumentin sekä tutustuin brittiläisen näyttelijä Peter O´Toolen värikkääseen elämään ja uraan. Löydät listan Cineast-elokuvapalvelun hankinneista kirjastoista bloggaukseni lopusta.

Pakanallista raakuutta pinnan alla

Simone Scafidin ohjaamassa dokumentissa italialainen elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja Dario Argento on jo yli 80-vuotias ja takana on vuosikymmeniä kestänyt ura. Dokumentaristin katse on kahtaalla: menneisyydessä, josta kerrotaan Argenton elämänvaiheet ja työhistoria, sekä nykyhetkessä, jossa tämä uurastaa yksin uuden käsikirjoituksen parissa Rooman laitamilla sijaitsevassa hotellissa; työtapa jota Argento on toistuvasti käyttänyt.

Venetsian elokuvajuhlilla syyskuussa 2023 ensi-iltansa saanut Dario Argento Panico käy läpi Argenton elokuvia ja työtapoja sekä avaa kauhun ahdistavaa maailmaa, mutta valitettavasti se ei onnistu kertomaan ohjaajan henkilökohtaisista ajatuksista tai motiiveista juurikaan mitään. Mestarin sijaan äänessä ovat suureksi osaksi muut: tyttäret Asia ja Fiore, ex-puoliso Marisa Casale, sisar Floriana Argento sekä useat elokuvaohjaajat, kuten Guillermo del Toro, Nicholas Winding Refn ja Gaspar Noé.

Ristiriita Argenton elokuvien ja hänen persoonansa välillä tulee ilmi dokumentissa, kun kollega kuvaa, miten kauhun mestari on leijona elokuvissa ja jänis arkielämässä. Paljonpuhuva on myös ex-puolison lakoninen toteamus, ettei maine tee hyvää parisuhteelle.

Se, mikä toisille katsojille näyttäytyy helvetillisenä painajaisena ja ihmisten teurastamisena, voi toisten mielestä olla unenomaisia moderneja satuja, jotka kuvaavat pahan universumin kiihkeää tunnelmaa. Kuten del Toro huomauttaa, Argenton elokuvat tulee nähdä kokonaisuutena, sillä jokainen niistä on osa suurta palapeliä. Epäselväksi ei jää Argenton rooli edustamansa genren edistyksellisenä uudistajana. Oli myös kiinnostavaa kuulla hänen poikkeuksellisista ratkaisuistaan esimerkiksi musiikin käytössä.

Dario Argento Panico (2023) ) Ohjaus: Simone Scafidi Käsikirjoitus: Simone Scafidi, Manlio Gomarasca, Davide Pulici ja Giada Mazzoleni (tarina) Kuvaus: Patrizio Saccò Leikkaus: Claudio Rossoni Ääni: Dino Gervasoni Musiikki: Alessandro Baldessari ja Luca Prata Kesto: 98 min

Kirjat ovat ihmiskunnan muisti

Davide Ferrarion käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva Umberto Eco: A Library of the World italialaisesta Umberto Ecosta (1932–2016) ja hänen kirjastostaan on ehdoton must kaikille kirjojen ystäville. Se ei kerro vain kirjoista, vaan on paljon enemmän: ylistyslaulu mielikuvitukselle ja tiedolle.

Eco ehti elämänsä aikana toimia monessa roolissa – hän oli mm. toimittaja, kriitikko, filosofi, semiotiikan professori, keskiaikatieteilijä, bibliofiili ja bestseller-kirjailija – ja kirjastoaan, jossa oli yli 30 000 kirjaa, hän kutsui maailmanmuistiksi. Dokumentissa nähdään paljon kiinnostavaa arkistomateriaalia Ecosta, ja sen lisäksi perheenjäsenet ja nykypäivän tutkijat valottavat tuotteliaan kirjailijan ja omaperäisen ajattelijan taustaa ja tavoitteita.

Elokuvan parasta antia on se, miten Umberto Eco saa lukemisen tuntumaan lähes hauskanpidolta. Historiaan sukeltaminen ja tietomäärän kartuttaminen on paitsi hyödyllistä myös viihdyttävää. Hän esittelee kokoelmansa harvinaisuuksia ja kummallisuuksia, kuten 1600-luvun jesuiittatutkija Athanasius Kircherin teoksia, joissa on tietoa kaikesta mahdollisesta mutta myös vinot pinot vääriä päätelmiä.

Econ kirjaston lisäksi elokuvassa vieraillaan muissa upeissa kirjastoissa, kuten Stuttgartin yleisessä kirjastossa Saksassa, Torinon kuninkaallisessa kirjastossa Italiassa ja Tianjinin Binhai-kirjastossa Kiinassa.

Umberto Eco: A Library of the World (2022) ) Käsikirjoitus ja ohjaus: Davide Ferrario Kuvaus: Andrea Zambelli ja Andrea Zanoli Leikkaus: Cristina Sardo Äänisuunnittelu: Vito Martinelli Musiikki: Fabio Barovero Kesto: 81 min

Kun on pakko kohdata demoninsa

Kauhu on rohkeuden treenaamista samalla tavalla kuin treenaamme salilla vahvistuaksemme fyysisesti, todetaan Daphné Baiwirin vuonna 2022 valmistuneessa dokumentissa King on Screen, jossa tarkastellaan yhdysvaltalaisen kirjailijan Stephen Kingin romaaneista tehtyjä elokuvaversioita. Aika monta dokkarin esittelemää leffaa olen ehtinyt nähdä, mutta katsomislistalle jäi vielä useita, kuten Creepshow 1 ja 2, Paluu kauhujen kaupunkiin, Yölentäjä, Julma leikki ja Salem’s Lot.

King on tunnetusti tuottelias tarinankertoja ja elokuvien ja tv-sarjojen tekijöillä onkin riittänyt työsarkaa: kaikkiaan yli 50 ohjaajaa on tarttunut tilaisuuteen ja siirtänyt suositut kirjat valkokankaalle, televisioon ja suoratoistopalveluihin. Dokumentissa heistä päästetään ääneen iso liuta, osa työnsä äärellä. Myös näyttelijät kertovat kokemuksistaan, mutta ehdottomasti parasta on, kun Stephen King itse vierailee kuvauksissa. King on Screenissä nähdäänkin ainutlaatuista kulissien takaista materiaalia.

Kingin vahvuuksista yksi on se, että hän kykenee yhdistämään kauhun ja huumorin. Hänen kirjansa ovat kiehtovalla tavalla ajattomia, jolloin jokainen sukupolvi voi löytää ne uudelleen. Dokumentissa Kingiä luonnehditaan kansanmieheksi, joka ei halveksi keskiluokkaa, mutta joka osaa näyttää Yhdysvaltojen pikkukaupungeissa piilevän pimeyden. Hän hallitsee suljetun tilan ja rajattujen alueiden psykologian ja usein hänen tarinoissaan päähenkilöt ovat jumissa yhdessä paikassa, jossa vaihtoehtoja on vain yksi: omat demonit on kohdattava.

King on Screen (2022) ) Ohjaus: Daphné Baiwir Kuvaus: Marc Koninckx Äänisuunnittelu: Dean Andre ja Ryan Fogleman Musiikki: Nicholas Pike Kesto: 105 min

Perfektionisti, ja nälkäinen kuin susi

Miten upeaa olisikaan ollut nähdä brittiläinen näyttelijä Peter O´Toole (1932–2013) livenä lavalla! Turhaan eivät kollegat häntä kehu karismaattiseksi ja maagiseksi Jim Sheridanin ohjaamassa dokumentti elokuvassa Peter O’Toole: Along the Sky Road to Aqaba.

O´Toolen vahva läsnäolo tulee läpi niin dokkarissa kuin elokuvissakin, joista yhden, Peter Glenvillen vuonna 1964 ohjaaman Becketin, katsoin heti dokkarin perään. Siinä O´Toole näyttelee Englannin kuningas Henrik II:ta ja hänen vastanäyttelijänsä Richard Burton kirkonmies Thomas Becketia. Vitsit, miten hieno leffa meille epookkidraaman ystäville! Pöydällä odottaa toinenkin dvd, David Leanin ohjaama Arabian Lawrence, josta Peter O´Toole tunnetaan ehkä parhaiten ja jonka olen nähnyt aiemmin pariinkin kertaan.

Vuonna 2022 valmistunut Peter O’Toole: Along the Sky Road to Aqaba käy läpi Isossa-Britanniassa syntyneen mutta irlantilaisia juuriaan mielellään mainostaneen näyttelijän vaiheita pieteetillä muttei aina niin myötäsukaan kuin elämäkerrat usein, vaan se nostaa esiin myös O´Toolen negatiiviset ja myrskyisät piirteet. Kuten dokumentissa todetaan, kelttiläinen sielu ei sietänyt englantilaista imperialismia.

Neljään näytökseen jaetussa dokumenttielokuvassa muistoistaan kertovat lukuisat O´Toolen kanssa työskennelleet ansioituneet kollegat, muun muassa ex-puoliso Siân Phillips, Petula Clark, Jane Merrow, Derek Jacobi, Anthony Hopkins ja Brian Cox. Ihanaa settiä, opin taas paljon.

Peter O’Toole: Along the Sky Road to Aqaba (2022) ) Ohjaus: Jim Sheridan Käsikirjoitus: Catriona Rogan Production design: Neil Goodman Kuvaus: Anthony Brown, Kevin Cantrell ja David Merriman Leikkaus: Tom O’Flaherty Äänisuunnittelu ja musiikki: Hugh Drumm Kesto: 90 min


Cineast

Elokuvalainojen määrä on rajattu. PIKIn asiakkaat voivat katsoa 4 elokuvaa kuukaudessa. Mikäli sinulla on jonkin toisen kirjaston kortti, lainattavien määrä saattaa olla eri.

Cineast on tällä hetkellä tarjolla seuraavissa kirjastoissa: Heili, Anders, Blanka, Eepos, Keski, Kirkes, Kirkkonummi, Kuopio, Kyyti, Lastu, Leppävirta, Louna, Lumme, PIKI, Pohjoisen eKirjasto/Joki-kirjastot, Pohjoisen eKirjasto/Kainet-kirjastot, Pohjoisen eKirjasto/Lapin kirjasto, Pohjoisen eKirjasto/OUTI-kirjastot, Pohjoisen eKirjasto/Sotkamon kirjasto, Ratamo, Rutakko, Satakirjastot, Suonenjoki, Vaara, Vaski.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!