Kirjat,  Lukuhaaste

Kun tähti riisuu naamionsa

Luulin tarttuvani lupsakkaan ja kepeästi helmeilevään chick lit -romaaniin, mutta Taylor Jenkins Reidin alun perin Yhdysvalloissa vuonna 2017 julkaistu Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä (Gummerus 2023) osoittautui paljon stydimmäksi lukukokemukseksi. Olin tietoinen kirjan saamista ylitsevuotavista kehuista, mutten tiennyt sisällöstä sen enempää.

Keskiössä on kaksi naista, Hollywoodin kulta-ajalla filmitähdeksi noussut ja myöhemmin asemansa vakiinnuttanut, nyt 79-vuotias Evelyn Hugo, joka on päättänyt lahjoittaa 12 ikimuistoisinta iltapukuaan huutokaupattavaksi ja tukea tuotolla syöpätutkimusta. Häntä haastattelemaan tulee 35-vuotias Vivant-aikakauslehden toimittaja Monique Grant. Lehtiartikkeli lavenee yllättäen isommaksi tilaustyöksi, kun vaikutusvaltaansa aiemminkin käyttänyt ja yhä karismaattinen filmitähti päättää vihdoin paljastaa totuuden itsestään.

Kenen näkemys on oikea?

Kaksi viikkoa kestävän session aikana Evelyn kertoo elämäntarinansa, joka – kuten arvata saattaa – osoittautuu huomattavasti mutkikkaammaksi ja monisäikeisemmäksi kuin ensi alkuun voisi päätellä. Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä on myös kertomus amerikkalaisesta elokuvamaailmasta, jossa naisen on menestyäkseen myytävä ruumiinsa ja pala sieluakin ja jossa näyttelijän ulkoinen minä muokataan ohjaajien, tuottajien ja johtoportaan vaatimusten mukaan joko viattoman neidon, seksipommin, viisaan äitihahmon tai koomisiin duenna-rooleihin sopivaksi.

Tarina avaa vähitellen paitsi molempien naisten persoonaa ja henkilökohtaisia valintoja myös Hollywoodin kuulumisista alati raportoivan median toimintatapoja. Totuus kuitenkin piiloutuu naamioiden, harhautusten, masinoitujen juorujen ja erilaisten valekauppojen taa.

La-La-Landin salatut suhteet

Kirjailija on kertonut hyödyntäneensä mm. Elizabeth Taylorin, Ava Gardnerin ja Rita Hayworthin kokemuksia ja muistelmia, ja uskottavuutta Jenkins Reidin fiktiivinen teos ammentaa todellisen maailman miljöistä ja tapahtumista. Kirjaa lukiessani mieleeni nousivat myös muut La-La-Landissa ikonisen aseman saavuttaneet näyttelijät, kuten Katharine Hepburn ja Greta Garbo, jotka joutuivat salaamaan rakkaussuhteensa tai seksuaalisen suuntautumisensa.

Taylor Jenkins Reid kirjoittaa poikkeuksellisen vetävää tekstiä. Evelyn Hugon paikoin lakoniset, paikoin piikikkäät kommentit haastavia, niin että lukija joutuu toistuvasti pohtimaan oman ajattelunsa ja mahdollisten ennakkoluulojensa perusteita. Kirjailija myös laventaa päähenkilöiden elämänpiiriä kiinnostavasti ja antaa lukijalle vinkkejä loppuratkaisusta. Tosin minä tajusin ne vasta viimeisen pisteen jälkeen, sillä yllätyksiä riittää loppumetreille asti.

Tykkäsin kirjasta kovasti. Helmet-lukuhaasteeni on tältä vuodelta jo valmistunut, mutta niille, jotka etsivät sopivia kirjoja, kerron, että Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä sopii haasteen kohtiin 1, 4, 7, 8, 9, 14, 16, 17, 18, 25, 29, 33, 35, 38, 39, 40, 41 ja 45. Teoksen on suomentanut Inka Parpola.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error: Content is protected !!