Turbulenttisten aikojen piinkova pomo
Lokakuussa julkaistu Sanna Marin – Poikkeuksellinen pääministeri (WSOY 2024) on viitetietoineen lähes 470-sivuinen opus, joka avaa kiinnostavalla tavalla nuoren naispoliitikon nopeaa taivalta vallan keskiöön. Toimittaja Salla Vuorikoski kertoo käyneensä läpi jäätävän määrän Marinia koskevaa kirjallista ja sähköistä materiaalia, mutta tekstistä käy myös hyvin ilmi, miten erinomaiset ja ilmiselvästi luottamukseen perustuvat verkostot tällä Helsingin Sanomien tutkivan ryhmän esihenkilöllä on: yksityiskohtaista tietoa kun löytyy lukuisista suljettujen ovien takana käydyistä keskusteluista ja valtataisteluista.
Parasta kirjassa onkin lähimenneisyyden tapahtumien, päätösten ja tekojen taustoittaminen. Vaikka katse on päähenkilössä eli pääministeriksi nousevassa ja lopulta tehtävästään yllättäen luopuvassa Sanna Marinissa, lukija pääsee aitiopaikalta seuraamaan politiikan kulisseissa alati jatkuvia kamppailuja sekä tehtyjä peliliikkeitä ja manööverejä.
Turbulenssia toisensa perään
Tekstissä nousevat ymmärrettävästi eniten esiin Marinin oman puolueen toimijat, demarit, mutta Vuorikoski valottaa tarkasti myös muiden puolueiden pääjehujen ja taustavoimien tekoja ja keskinäisiä sopimuksia, samoin kuin Marinin enemmän tai vähemmän kiperää suhdetta presidentti Sauli Niinistöön. Kirja muistuttaa mieliin, kuinka hämmentäviä aikoja on vastikään eletty: on ollut koronapandemiaa, poikkeusolojen julistus, Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan, Pohjois-Atlantin puolustusliitto Natoon hakeutuminen ja liittyminen.
Pidän siitä, ettei Vuorikoski pyri arvailemaan, mitä Marinin mielessä on liikkunut tai mitä tämä tosiasiassa asioista ajattelee, vaan hän pitäytyy dokumenttien esittämässä todellisuudessa ja haastateltavien kertomuksissa. Niiden valossa Marinista rakentuu moniulotteinen kuva, joskin tietyt piirteet – määrätietoisuus ja kumartelemattomuus – näyttäytyvät kirjan alusta loppuun saakka.
Niistä ei välttämättä ole apua, kun poliitikon henkeä uhataan. Oli kieltämättä hätkähdyttävää lukea Mariniin kohdistuvasta silmittömästä vihasta ja ilmi tulleista tapauksista. Vuorikoski avaa kirjassa keskusrikospoliisin tutkintakansioiden sisältöjä eli nuorten miesten erilaisia murhasuunnitelmia, kuten 30-vuotiaan Villen aikomusta ”huoran ampumisesta”.
Demarista kasvoi jetset-konsultti
Oikeastaan ainoa asia, joka itseäni sieppasi, koski kotimaisen median roolia. Vuorikoski myöntää, miten Marin on usein nostettu otsikkoon, vaikka tällä ei olisi jutun aiheen kanssa oikeastaan mitään tekemistä. ”Toimitusten analytiikkatiedon perusteella yleisöä kiinnosti kovasti kaikki, mitä entinen pääministeri teki”, Vuorikoski kirjoittaa – tai puolustelee, kuten asian tulkitsen. Marinin nimi myy, pannaan se siis toistuvasti otsikkoon, ja klikkauksia satelee. Niinpä niin.
Vuorikoski on jakanut kirjan kolmeen osaan, joista viimeinen keskittyy Marinin nykyiseen rooliin Tony Blair Institute for Global Chance TBI:n konsulttina ja yhdysvaltalaisen puhujatoimiston Harry Walker Agencyn puhujana. Lisäksi Vuorikoski pohtii moneen otteeseen Marinin muutosta kotimaan sisäpolitiikassa kannuksensa hankkineesta poliitikosta kansainvälisen eliitin kanssa sujuvasti minglaavaksi seurapiiritähdeksi, joka väläyttelee Instagramissa tähtihetkiään meille uteliaille taviksille.
Pettyikö Marin Suomeen ja suomalaisiin? Puoluepolitiikkaan ja selkään puukottamiseen? Kaiken kärjistäviin toimittajiin? Vai oliko kyse siitä, että hän ymmärsi rahkeidensa riittävän huomattavasti suurempiin haasteisiin ja seikkailuihin kuin kotimaassa olisi koskaan tarjolla? Siihen ei kirja anna vastausta, mutta ehkä on niin, kuten Vuorikoski kirjoittaa: ”Minusta tuntuu, että Marinin ansioista välillä raivopäisinä kiistelevät suomalaiset eivät oikein tahdo hahmottaa, millaisissa ympyröissä hän nykyään liikkuu. Oli hänestä, hänen ajatusmaailmastaan tai teoistaan mitä tahansa mieltä, on tosiasia, että ainakin nyt vuonna 2024 Marin pääsee miltei kenen tahansa puheille. Se on pienen maan entiseltä pääministeriltä valtava saavutus.”
Helmet-lukuhaaste 2024
Oma lukuhaasteeni on jo valmistunut tältä vuodelta, mutta tässä tietoa niille, jotka yhä etsivät sopivia kirjoja: Sanna Marin – Poikkeuksellinen pääministeri sopii haasteen kohtiin 1, 4, 7, 14, 16, 17, 19, 24, 25, 29, 35, 37, 40, 41, 44 ja 49.